Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Σχολικό έτος 2012 - 2013

To Παζάρι, όπως γνωρίζετε, έρχεται από τα βάθη του παρελθόντος. Είναι ένας τόπος συγκέντρωσης, συναλλαγής, κοινωνικοποίησης των ανθρώπων. Το συναντήσαμε στα παζάρια της Ανατολής με τζίνι και Σεβάχ, στις εμποροπανηγύρεις βυζαντινών και υπόδουλων την εποχή της Τουρκοκρατίας, στις σημερινές λαϊκές σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Παζάρια θα συναντήσουμε στο Αλτιπλάν του Περού, στις ολονύχτιες υπαίθριες αγορές της Ινδονησίας, πνιγμένο με μεθυστικά αρώματα, στις οάσεις της Αφρικής, ακόμα και στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης υπάρχει, κάπου εκεί στις παρυφές των αστικών κέντρων. Παγκόσμιο φαινόμενο εν ολίγοις.

css template 1

Ε, δε θα μπορούσε να λείπει κι απ΄ την αυλή του σχολείου μας. Χριστούγεννα ή Πάσχα κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία τρία χρόνια. Σκοπός του η ενίσχυση των δραστηριοτήτων του δημοτικού ή της εκδρομής της Στ' στη Βουλή. Τελικά όμως το οικονομικό είναι το τελευταίο που μας συνεπαίρνει. Η μαγεία του κρύβεται στην προετοιμασία. Μαμάδες, δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες εργάζονται πυρετωδώς, αφιερώνουν απ' τον προσωπικό τους χρόνο αρκετά Σαββατοκύριακα, για να συναπαντηθούν, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν υπέροχα καλλιτεχνήματα που κυρίως είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπνεύσεων και να τα προσφέρουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε αυτή η αγάπη του δημιουργού να φτάσει και στους άλλους.

css template 1

Η δε μέρα του παζαριού; Είναι η μέρα των μαθητών και μαθητριών. Εδώ μεταλαμβάνουν μιας κοινωνικοποίησης που καμιά σχολική τάξη δε μπορεί να προσφέρει. Βγαίνουν στην πραγματική ζωή, διαλαλούν το εμπόρευμά τους, συναλλάσσονται με χρήμα, παζαρεύουν, παίρνουν αποφάσεις, έχουν αγωνία για το αν τα «γεννήματά τους» εκτιμώνται από τον κόσμο, κάνουν το κάθε τι για να τα πουλήσουν.

Φέτος, παρόλο που οι τσέπες όλων μας έχουν στενέψει, η ανταπόκριση γονιών και παιδιών ήταν συγκινητική κι έτσι τα παιδιά της Στ' τάξης εξασφάλισαν το εισιτήριο του πλοίου για την πολυπόθητη εκδρομή στη Βουλή. Σας ευχαριστούμε όλους και σας ευχόμαστε, ασχέτως του τι έχει η τσέπη σας, η ψυχή σας να είναι πάντα πλούσια σε ευγενικά συναισθήματα και ανθρωπιά.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ θέλουμε να εκφράσουμε προς τα παιδιά της Γ1' τάξης, που με την προτροπή της αγαπημένης και τόσο ευαίσθητης κ. Αργυρώς έφτιαξαν υπέροχα χριστουγεννιάτικα σουπλά και ενίσχυσαν το παζάρι και την προσπάθεια των συμμαθητών τους της έκτης.

Πάντα τέτοια και στο επόμενο με το καλό!

Κείμενο: Αρτζουχαλτζή Δέσποινα - Δασκάλα