Η μάχη της 42ης οδού

css template 1

Ξεχωριστή ημέρα μνήμης σήμερα. 27 Μαϊου 1941 δόθηκε στα Τσικαλαριά η μάχη της 42ης οδού. Έτσι ονόμαζαν οι Άγγλοι το δρόμο εισόδου στο χωριό μας.

Οι Αυστραλοί, οι Νεοζηλανδοί, οι Μαορί, (Anzac) και οι ντόπιοι καθυστέρησαν σημαντικά την επέλαση των Γερμανών και «έδωσαν χρόνο» στα στρατεύματα των συμμάχων προκειμένου να διαφύγουν στα Σφακιά και από εκεί στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.

Υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας απογόνους των Αυστραλών μαχητών. Ανταλλάξαμε δώρα. Μας μίλησαν για τη μάχη που έδωσαν οι πρόγονοί τους. Μας ενημέρωσαν για την όλη προσπάθειά τους να κατασκευαστεί το μνημείο που εγκαινιάστηκε τις προάλλες.

Εμείς τους χορέψαμε Χανιώτικο συρτό και αναλάβαμε την υιοθέτηση του μνημείου αλλά και της σημερινής ημέρας μνήμης!! Τους υποσχεθήκαμε ότι δε θα ξεχάσουμε και θα κρατήσουμε άσβηστη στη μνήμη μας όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ενάντια στη φασιστική απειλή Έλληνες και ξένους Συμμάχους.

css template 1 css template 1

Μαζί μας και οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του 4ου Δημ. Σχ. Χανίων που έδωσαν και αυτοί τα δώρα τους στους προσκεκλημένους τους αφιέρωσαν και μαντινάδες και χόρεψαν μαζί μας. Ευχαριστούμε το σύλλογο Γονέων του σχολείου μας που έφεραν ιδιαίτερα δώρα στους προσκεκλημένους μας και επιμελήθηκαν τα κεράσματα αλλά και όλους τους γονείς που μπόρεσαν να παρευρεθούν.