Μινωικό πλοίο

Οι μαθητές της Γ' (2012-13) επισκέφθηκαν το νεώριο Moro, όπου βρίσκεται το ομοίωμα του μινωικού καραβιου

css template 1

Το μινωικό κράτος στηριζόταν στην κυριαρχία των θαλασσών. Η γεωγραφική θέση της Κρήτης, που βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου, βοήθησε τους Μινωίτες να κυριαρχήσουν στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Σε όλο το νησί δημιουργήθηκαν λιμάνια, που διευκόλυναν τις εμπορικές συναλλαγές. Οι Μινωίτες ταξίδευαν στις Κυκλάδες, την Τροία, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ανατολή.

Οι Μινωίτες έμποροι πουλούσαν διάφορα προϊόντα, όπως: λάδι, μέλι, κρασί, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες. Για αντάλλαγμα έπαιρναν χαλκό, ασήμι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες. Πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές, οι Μινωίτες δημιούργησαν αποικίες στις περιοχές αυτές, ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα εμπορικά τους ταξίδια.

css template 1

Επίσης η δημιουργία αποικιών και οι εμπορικές σχέσεις της Κρήτης με τόσους πολλούς και διαφορετικούς λαούς, είχε ως συνέπεια, όχι μόνο την ανταλλαγή προϊόντων, αλλά και την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων, όπως τέχνες, γραφή και καθημερινές συνήθειες.

Κλείνοντας λοιπόν, η ναυτική δύναμη της Κρήτης ήταν τόσο ισχυρή, ώστε οι πόλεις της δεν προστατεύονταν με τείχη. Κανένας δεν μπορούσε να απειλήσει αυτό το ναυτικό οχυρό. Η μινωική θαλασσοκρατία εξασφάλισε πλούτη και μεγάλη δύναμη στην Κρήτη. Αποτέλεσε λοιπόν τη βασική αιτία για την ανάπτυξη του μινωικού πολιτισμού.

css template 1

Οι μαθητές της Γ' τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, επισκέφθηκαν το Νεώριο Μόρο στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, όπου και βρίσκεται αντίγραφο μινωικού πλοίου.

Στο χώρο του μουσείου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μινωικό πλοίο "Μινώα", να εξετάσουν διάφορα στοιχεία του μινωικού πολιτισμού, να γνωρίσουν τα υλικά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα τα μινωικά πλοία και να παρακολουθήσουν τα διάφορα στάδια της κατασκευής του.

Τέλος, η εκπαιδευτική μας εκδρομή ολοκληρώθηκε με μία βόλτα στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, όπου εντοπίστηκαν τα σημαντικότερα μνημεία αυτού.

Παρακολουθήστε το video του Ναυτικού Μουσείου κρήτης, που αναφέρεται στην κατασκευή του μινωικού πλοίου "Μινώα" καθώς και στο ταξίδι του μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Δείτε το βίντεο