Επίσκεψη στη Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας

Ε’ τάξη (2013 – 2014)

css template 1

Μια συνηθισμένη καθημερινή μέρα ξεκινήσαμε να πάμε στο σχολείο. Με την προσευχή ανεβήκαμε στην αίθουσά μας κι αρχίσαμε την πρωινή συζήτηση. Όταν ηρεμήσαμε, ο κύριος μας είπε το πρόγραμμα της μέρας κι άρχισε να μας μοιράζει κάποιες ανακοινώσεις. Όταν τον ρωτήσαμε τι ήταν αυτό το χαρτί μας απάντησε ότι την επόμενη θα πηγαίναμε εκδρομή στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας. Τότε όλοι σηκωθήκαμε όρθιοι κι αρχίσαμε να φωνάζουμε από τη χαρά μας. Μόλις τελειώσαμε με τις ζητωκραυγές, ο κύριος μας είπε ότι θα πρέπει να κρατάμε τσάντες την επόμενη μέρα, γιατί τις δύο τελευταίες ώρες θα κάναμε κανονικά μάθημα, αφού θα είχαμε επιστρέψει από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη. Βέβαια αυτό το τελευταίο μας λύπησε λιγάκι.

Το επόμενο ηλιόλουστο πρωινό φτάσαμε όλοι στο σχολείο πολύ χαρούμενοι εξαιτίας της εκδρομής. Αφού κάναμε προσευχή και ανεβήκαμε στην αίθουσα, ο κύριος μας έδωσε μερικές οδηγίες και αμέσως μετά μπήκαμε με τάξη στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε για τη βιβλιοθήκη.

Μόλις φτάσαμε στο χώρο της βιβλιοθήκης, καθίσαμε στο προαύλιο και φάγαμε το κολατσιό μας. Μέσα στη βιβλιοθήκη μας υποδέχτηκε ζεστά η κυρία Κατερίνα, η υπεύθυνη του χώρου, η οποία μας μίλησε για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και μας έδειξε το χώρο της.

Τα ράφια ήταν γεμάτα με βιβλία διαφόρων ειδών, όπως λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες, επιστημονικά και πολλά άλλα. Ξέχασα βέβαια να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι δανειστική κι όπως μας είπε η κυρία Κατερίνα μπορούμε να δανειζόμαστε βιβλία για δεκαπέντε ημέρες. Αν καθυστερήσουμε πάρα πολύ να επιστρέψουμε το βιβλίο που έχουμε δανειστεί, θα πρέπει να πληρώσουμε ένα μικρό πρόστιμο. Μπορούμε όμως στην περίπτωση που δεν έχουμε τελειώσει το βιβλίο, να ζητήσουμε ανανέωση του χρόνου δανεισμού.

css template 1

Τα βιβλία με σπάνιες εκδόσεις δε δανείζονται, αλλά μπορούμε να τα διαβάσουμε εκεί ή να βγάλουμε φωτοτυπία τις σελίδες που μας ενδιαφέρουν. Επίσης αν καταστρέψουμε ή χάσουμε κάποιο βιβλίο θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με καινούριο.

css template 1

Όταν θέλουμε να βρούμε κάποιο βιβλίο, μπορούμε να ζητήσουμε από την υπεύθυνη να το αναζητήσει στον υπολογιστή και να μας δώσει έναν κωδικό που θα μας οδηγήσει στο σωστό ράφι. Μόλις τελειώσουμε με το διάβασμα κάποιου βιβλίου, το οποίο δε θέλουμε να δανειστούμε, τότε θα ήταν προτιμότερο να το αφήσουμε πάνω στο τραπεζάκι, ώστε να το επιστρέψει η βιβλιοθηκονόμος στη σωστή του θέση, για να μην μπερδευτούν οι κωδικοί των βιβλίων.

Τέλος, μπορούμε να καθίσουμε και να παίξουμε πολλά επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης μπορούμε να γίνουμε μέλη της βιβλιοθήκης δίνοντας μερικά στοιχεία. Άμα επιθυμούμε μπορούμε να δωρίσουμε βιβλία ή επιτραπέζια παιχνίδια που δεν χρειαζόμαστε πια.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή μας έδωσε πολλά στοιχεία για τη λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης και στον τρόπο που μπορούμε να δανειστούμε ένα βιβλίο από αυτήν. Ήταν λοιπόν μια αξέχαστη εμπειρία.

Τελειώνοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την κυρία Κατερίνα για την όμορφη φιλοξενία της.

Κείμενο: Μαθήτρια της Ε' (2013-2014)