Επίσκεψη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων

Στις 15 Μαΐου 2014 η Ε’ τάξη πραγματοποίησε μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών). Όλα τα παιδιά είχαμε συγκεντρωθεί από νωρίς στο σχολείο. Με ανυπομονησία περιμέναμε πότε θα έρθει το λεωφορείο για να ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας. Μετά από λίγη καθυστέρηση, το λεωφορείο ήρθε και όλοι ενθουσιασμένοι επιβιβαστήκαμε σε αυτό.

Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά για να φτάσουμε στο Ε.Κ.Φ.Ε., το οποίο στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτήριο με πολλούς ορόφους. Όταν μπήκαμε στην αίθουσα, καθίσαμε στις καρέκλες που ήταν έτοιμες και μας περίμεναν. Ακριβώς μπροστά από τις καρέκλες ήταν τοποθετημένα δύο τραπέζια με διάφορα υλικά για πειράματα Φυσικής.

Στην αρχή ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. κ. Μαρκογιαννάκης Δημοσθένης μας καλωσόρισε και μας έδωσε μερικές πληροφορίες για το χώρο. Στη συνέχεια ο δάσκαλος του Ε.Κ.Φ.Ε. ο κ. Στυλιανακάκης Γιάννης πραγματοποίησε μία σειρά πειραμάτων και μας εξήγησε πολλά φυσικά και χημικά φαινόμενα. Τα πειράματα περιελάμβαναν όλη την ύλη της Ε΄ τάξης.

Αρχικά έγιναν πειράματα από το κεφάλαιο των υλικών σωμάτων, στη συνέχεια από τα μίγματα,την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό. Μετά το πρώτο μέρος της επίδειξης των πειραμάτων βγήκαμε έξω για ένα μικρό διάλειμμα. Απλώσαμε κάτω τρία μεγάλα τραπεζομάντιλα, καθίσαμε πάνω τους και άρχισε ο καθένας να τρώει το κολατσιό του. Όταν τελειώσαμε μαζέψαμε όλα τα σκουπιδάκια και επιστρέψαμε στην αίθουσα. Ο κ. Γιάννης άρχισε να κάνει και άλλα πειράματα από το κεφάλαιο του ήχου, του φωτός και της μηχανικής.

Ήταν όλα συναρπαστικά και πολύ εντυπωσιακά, αλλά το καλύτερο ήταν το τελευταίο πείραμα με μία μικρή έκρηξη. Όταν ήρθε το λεωφορείο να μας πάρει δε θέλαμε να φύγουμε. Στο δρόμο της επιστροφής ήμασταν όλοι λυπημένοι που φύγαμε από το Ε.Κ.Φ.Ε., αλλά και χαρούμενοι που περάσαμε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Κείμενο: Μαθήτρια της Ε' (2013-2014)