Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σούδας

Πριν από μερικές μέρες η τάξη μας (Ε' τάξη - 2013 - 2014) πήγε εκπαιδευτική εκδρομή. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι, γιατί θα επισκεπτόμασταν ένα λαογραφικό μουσείο κοντά στο σχολείο μας.

css template 1

Όταν φτάσαμε είδαμε ένα ωραίο πέτρινο σπίτι με μια μεγάλη μαύρη σιδερένια καγκελόπορτα. Έξω υπήρχε ένα πηγάδι που το χρησιμοποιούσαν στα παλιά χρόνια για να παίρνουν νερό. Επίσης είχε ένα πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών.

Στο προαύλιο μέρος του σπιτιού από τα αριστερά είδαμε ένα πλυσταριό, έναν ξυλόφουρνο με το χειρόμυλο για το άλεσμα του σιταριού και το ψήσιμο του ψωμιού. Δεξιά ήταν τα εργαλεία του αγρότη, όπως ο ζυγός, το υνί, το βολόσυρο, το εργαστήριο του τσαγκάρη και του σαμαρά.

css template 1

Μπαίνοντας στο σπίτι αντικρίσαμε μια μεγάλη αίθουσα με μια καμάρα στη μέση και δύο οντάδες αριστερά και δεξιά. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα υπήρχε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, καρέκλες, ένας παραδοσιακός καναπές και δίπλα του δύο κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές κρητικές στολές. Ακόμη υπήρχε ένα γραμμόφωνο, ραπτομηχανές, σεμεδάκια, πλεκτά και παραδοσιακά τραπεζομάντιλα. Επίσης υπήρχε ένα παλιό τηλέφωνο, ένα ραδιόφωνο, σερβίτσια και ένα σίδερο για το σιδέρωμα των ρούχων. Τέλος υπήρχαν μερικά βιβλία της εποχής, πένες και μία παλιά Αγία Γραφή.

Περπατώντας από δεξιά μπήκαμε στην κουζίνα. Εκεί υπήρχαν στολισμένα όλα τα παραδοσιακά οικιακά σκεύη. Ακόμη εντύπωση μας έκανε το ψυγείο της εποχής που ήταν ένα ξύλινο κουτί που έβαζαν πάγο για να συντηρούν τα τρόφιμά τους. Απέναντι ήταν ένα ντουλάπι με αρχαία νομίσματα της Απτέρας και τα εξαρτήματα του βοσκού, όπως μια ξύλινη κατσούνα και ταγαρίκια.

Στην επόμενη αίθουσα ήταν τα παλιά όπλα, όπως βλήματα και βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και κάποια που χρησιμοποιήθηκαν από τους Κρητικούς για την άμυνα του νησιού κατά των Ναζί.

css template 1

Στην αριστερή πλευρά του σπιτιού ήταν ένας αργαλειός, ο οποίος είχε όλα τα εξαρτήματα και ο τρόπος που γινόταν η επεξεργασία του μαλλιού, του μεταξιού και του λιναριού. Εκεί οι γυναίκες όταν δεν είχαν άλλες οικιακές δουλειές, ύφαιναν τα ρούχα, τα χαλιά, τις βελέντζες και άλλα παραδοσιακά υφαντά.

css template 1

Στον επόμενο χώρο ήταν η αποθήκη του σπιτιού. Εκεί υπήρχαν ξύλινα βαρέλια για το κρασί, πήλινα δοχεία για την τσικουδιά, το ξύδι, τις ελιές, το σιτάρι και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για τη διατροφή τους. Ανεβαίνοντας τη σκάλα φτάσαμε στον πρώτο οντά, που ήταν το υπνοδωμάτια του σπιτιού. Εκεί είδαμε και εκκλησιαστικά είδη, όπως μανουάλια, καντήλια κ.α. Στον απέναντι οντά ήταν ένα παιδικό υπνοδωμάτιο με κρεβάτι, μπαούλα, εικόνες, ντουλάπες και ρούχα εποχής.

Τελειώνοντας την περιγραφή μας πρέπει να αναφέρουμε το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού με μια κρεμαστή κούνια πάνω από το κρεβάτι τους. Καθώς κουρασμένοι οι γονείς από τις δουλειές της ημέρας, μπορούσαν να κουνάνε το μωρό τους ενώ ήταν κι αυτοί ξαπλωμένοι.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να πούμε ότι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, γιατί είδαμε τον τρόπο ζωής των παππούδων μας. Η ζωή τους μπορεί να ήταν δύσκολη και φτωχική, αλλά πολύ οικογενειακή, φιλόξενη και αγνή.

Τέλος, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Φωκά Γιάννη και τον κ. Κλωθάκη Δημήτρη για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου και την όμορφη και κατατοπιστική ξενάγηση.

Κείμενο: Μαθητής της Ε' (2013-2014)