Μια δημιουργική μέρα στη Γέργερη!!

Το σχολείο μας επισκέφτηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, τη μικρή φυσική εποχιακή λίμνη στου Διγενή το μνήμα. Η λίμνη βρίσκεται 1 χμ. πριν τον οικισμό της Γέργερης σ’ ένα λόφο με εξαιρετική θέα. Υπάρχουν δύο λίμνες. Μία φυσική και μία τεχνητή, ώστε όταν υπερχειλίζει η φυσική το νερό να μη χάνεται και να πηγαίνει στην τεχνητή για την άρδευση των χωραφιών. Η λίμνη του Διγενή λένε ότι δημιουργήθηκε από ένα μετεωρίτη που έπεσε εκεί πριν χιλιάδες χρόνια.

Στην περιοχή της φυσικής λίμνης υπάρχουν πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως αμφίβια, ποταμοχελώνες, σπιτόφιδα και πολλά είδη πουλιών όπως ερωδιοί, γλαρόνια και πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Ακόμη συναντάμε λιβελούλες, γκιώνηδες και κυρίως πάπιες και χήνες. Η χλωρίδα επίσης περιλαμβάνει φρύγανα και πολλά ενδημικά δέντρα και φυτά.

Επισκεφτήκαμε επίσης το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Γυμνασίου Γέργερης, που ιδρύθηκε το 1996. Σκοπός του μουσείου είναι να καταγράψει, να μελετήσει και να αναδείξει τα φυσικά στοιχεία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Σ΄ αυτό είδαμε πετρώματα-απολιθώματα από το γεωλογικό παρελθόν μας, βιομηχανικά υλικά και κλιματολογικά στοιχεία. Ακόμη είδαμε απολιθωμένα δείγματα χλωρίδας και πανίδας καθώς και πολλά απειλούμενα είδη της περιοχής. Επίσης υπάρχουν ταριχευμένα ζώα.

css template 1

Τέλος η εκδρομή μας τελείωσε με την επίσκεψή μας στο εμφιαλωτήριο νερού Ρούβας, όπου με τη βοήθεια του υπεύθυνου του εμφιαλωτηρίου περιηγηθήκαμε στους εκεί χώρους, παρακολουθώντας όλα τα στάδια παραγωγής από τη δημιουργία των μπουκαλιών και τον καθαρισμό του νερού από τους μικροοργανισμούς μέχρι τη συσκευασία τους. Είδαμε λοιπόν πώς εμφιαλώνεται το νερό και από τους πρόποδες του Ψηλορείτη καταλήγει στο… στομάχι μας!

Ήταν μια πολύ καλή εκδρομή κι εύχομαι το σχολείο μου να διοργανώνει πάντα τέτοιες δημιουργικές και διασκεδαστικές εκδρομές!!!

Κείμενο: Μαθήτρια της Ε' (2014-15)