Εκπαιδευτική επίσκεψη στη λίμνη Κουρνά

Πριν από λίγες μέρες η Πέμπτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών επισκέφθηκε τη Λίμνη του Κουρνά. Είναι η μοναδική φυσική λίμνη που υπάρχει στην Κρήτη.

Ενθουσιαστήκαμε όλοι πάρα πολύ! Η λίμνη παίρνει νερό από τρεις διαφορετικές πηγές! Οι δύο είναι υπόγειες και δε φαίνονται καθώς φέρνουν το νερό από τα Λευκά όρη. Φαίνεται μόνο η Τρίτη πηγή που λέγεται και Μάτι της Λίμνης. Η λίμνη φιλοξενεί σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά.

Υπάρχουν δύο θρύλοι για την επωνυμία της Λίμνης. Η λίμνη λεγόταν Κορησία, από το όνομα μιας κοπέλας που πνίγηκε στα νερά της Λίμνης. Από τότε εκείνος που πηγαίνει νωρίς το πρωι στη λίμνη μπορεί να δει την κοπέλα να χτενίζεται στις όχθες της λίμνης…

Η άλλη εκδοχή είναι ότι κατά την περίοδο που ήρθαν Άραβες στο νησί είχαν ονομάσει τη λίμνη Κρουνό που σήμαινε λουτήρας.

Τα τελευταία χρόνια το νερό της λίμνης έχει μειωθεί γιατί με το νερό της ποτίζουν εκτάσεις γης.

Τέλος πηγαίνοντας στη Γεωργιούπολη είδαμε τον ποταμό Αλμυρό. Σε κάποιο σημείο ενώνεται με τη λίμνη Κουρνά και χύνεται στο Κρητικό Πέλαγος.

Η εκδρομή ήταν υπέροχη!!! Θα ήθελα να ξαναζήσω παρόμοια εμπειρία!!!

Κείμενο: Μαθήτρια του Ε1' (2014-2015)

css template 1

Η λίμνη του Κουρνά μου φάνηκε υπέροχη! Πρώτη φορά είδα λίμνη και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ! Χαίρομαι που πήγαμε εκδρομή εκεί!!!Πάντα άκουγα από τους συμμαθητές μου αλλά και από άλλους για τη λίμνη, αλλά ποτέ μου δεν είχα φανταστεί πόσο όμορφο τοπίο θα αντίκριζα! Είχε υπερβολικά όμορφη χλωρίδα και πανίδα!!Κάθε φορά που κοιτούσα τη λίμνη νόμιζα ότι κοιτούσα ένα γιγάντιο κάδρο!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτήν την εκδρομή τους δασκάλους των τμημάτων της Ε΄ τάξης κ. Κυριάκο και κα Μορφούλα. Επίσης τους δασκάλους της Γ΄ τάξης που συμμετείχαν κι αυτοί σ’ αυτήν την εξερεύνηση χλωρίδας και πανίδας.

Μαθήτρια του Ε2' (2014-2015)