Εκπαιδευτική επίσκεψη στο φράγμα Βαλσαμιώτη και στη λίμνη της Αγυιάς

Την Πρωταπριλιά οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας (Γ', Δ', Ε' και Στ') πραγματοποίησαν μία εκπαιδευτική επίσκεψη το φράγμα του Βαλσαμιώτη, που βρίσκεται στον Βατόλακκο και στη συνέχεια στην τεχνητή λίμνη της Αγυιάς.

Φράγμα Βαλσαμιώτη

css template 1

Το φράγμα Βαλσαμιώτη θα εξυπηρετήσει τις αδρευτικές ανάγκες του κάμπου των Χανίων. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος είναι:

  • Υψος φράγματος 67,20 μέτρα.
  • Μήκος στέψης: 335 μέτρα.
  • css template 1

    Χωρητικότητα ταμιευτήρα:

  • 6.000.000 κ.μ. νερού.
  • Μέγιστο βάθος νερού: 53 μέτρα.
  • Ογκος αναχώματος: 600.000 κ.μ.
  • Επίσης σημαντικό για την οικονομική λειτουργία του έργου είναι ότι ο ταμιευτήρας του φράγματος χωρητικότητας 6.000.000 κ.μ. γεμίζει με φυσική ροή από τα πλεονάζοντα νερά των πηγών Μεσκλών, τα οποία σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα και συμπληρωματικά από τα νερά της λεκάνης απορροής του χειμάρρου επί του οποίου κατασκευάστηκε.

    css template 1

    Τεχνητή λίμνη της Αγυιάς

    Η εκπαιδευτική εκδρομή συνεχίστηκε στην τεχνητή λίμνη της Αγυιάς, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία θα θαυμάσουν το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, να παρατηρήσουν διάφορα πουλιά και φυσικά τον επιβλητικό βουβαλοβάτραχο που ευτυχώς ο πληθυσμός του έχει μυωθεί, καθώς παλιότερα είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην πανίδα της λίμνης.

    css template 1

    Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο χωριό, 9 χμ. δυτικά των Χανίων. Είναι μια μικρή λίμνη έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί νότια με την κοιλάδα του Φασά. Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης.

    Η λίμνη ήταν βάλτος πριν η ΔΕΗ την μετατρέψει σε τεχνητή, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν λειτουργεί, αλλά ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τις παλιές εγκαταστάσεις του.

    css template 1

    Η μικρή αυτή λίμνη φιλοξενεί ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία υδροχαρών φυτών στην Κρήτη, αλλά και πολύ σημαντικά είδης πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρης και βατράχων. Επίσης, στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά, και μη, πουλιά. Η οικολογική σημασία της λίμνης της Αγιάς αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η λίμνη προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

    Πηγή πληροφοριών για τη λίμνη της Αγυιάς: http://www.cretanbeaches.com

    css template 1

    Μετά από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείψει και το παιχνίδι για τους μικρούς εξερευνητές κι ετσί με μια γλυκιά γεύση χαράς, μάθησης και διασκέδασης η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έφτασε στο τέλος της.