Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά
Το σαββατοκύριακο 18 – 19 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονια η εκδήλωση “Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά” που διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Χανίων. Το σχολείο μας συμμετείχε με την ομάδα “Αρχαιοδίφες της Φυσικής”. Η ομάδα του σχολείου μας αποτελούνταν από έξι μαθητές και μαθήτριες της Στ? τάξης, που είχαν ως στόχο να μελετήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό τρεις κατασκευές σπουδαίων αρχαίων προσωπικοτήτων (Πυθαγόρας, Πλάτωνας, Ήρωνας).
Οι μαθητές μελέτησαν τη λειτουργία των κατασκευών και προσπάθησαν μέσω των γνώσεων που τους παρέχει το δημοτικό σχολείο, να μπορέσουν να ερμηνεύσουν τη λειτουργία και τη χρήση αυτών.
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν απλά υλικά της καθημερινότητας, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο καθένας που θα θελήσει να τις κατασκευάσει, να μπορέσει να το κάνει.
Οι κατασκευές μας ήταν οι παρακάτω:
Η κούπα του Πυθαγόρα
Πρόκειται για μία έξυπνη κούπα κρασιού που έφερε μια γραμμή που καθόριζε το όριο πλήρωσης και ένα αξονικό ή καμπύλο σιφώνιο. Όταν κάποιος το γέμιζε υπερβολικά η στάθμη του υγρού κάλυπτε το σιφώνιο και άδειαζε αυτόματα. Θεωρείται εφεύρεση του Πυθαγόρα (6ος αι. π.Χ.) που ήθελε να διδάξει τους μαθητές του την αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου στις ζωές μας. Λέγεται και κούπα του «Δικαίου» γιατί εκφράζει τις βασικές αρχές του δικαίου (της ύβρεως και της νεμέσεως). Όταν το μέτρο ξεπεραστεί (ύβρις) δεν χάνονται μόνο όσα ξεπέρασαν το όριο αλλά και όσα έχουν αποκτηθεί μέχρι τότε (νέμεσις).
Το ξυπνητηρι του Πλατωνα
Εφαρμογή της κούπας του «Δικαίου» βρίσκουμε σε ένα αρχαίο ελληνικό υδραυλικό ρολόι που λειτουργούσε σαν ξυπνητήρι. Ο Αριστόξενος δηλώνει ότι «ο Πλάτωνας εφηύρε το νυχτερινό ωρολόγιον» το οποίο μπόρεσε και κατασκεύασε με τη μορφή μιας μεγάλης κλεψύδρας».
Η κρηνη του Ήρωνα
Πρόκειται για μια κρήνη που εκτόξευε νερό ψηλότερα από τη διαθέσιμη στάθμη της δεξαμενής της παραβιάζοντας έτσι φαινομενικά τις αρχές της υδροστατικής πίεσης και των συγκοινωνούντων δοχείων.
Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν σε μία εποχή που δεν υπήρχε η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και των μοτέρ, να απολαμβάνουν την όμορφη αίσθηση που προκαλεί ένα σιντριβάνι.